Accueil » Zvířata » je to nejmenší kočka na světě

je to nejmenší kočka na světě

Přestože jsou kočky a kočkovité šelmy obecně oblíbené, druh kočky rubiginózní (Prionailurus rubiginosus) není příliš známý.

Tato kočkovitá šelma žije v lesnatých oblastech Srí Lanky.Nepál a Indie. Vyznačuje se velmi malou velikostí (délka 35 až 38 cm). Váží sotva 2 kilogramy (samice obvykle váží jeden a půl kilogramu, samci asi o 200 gramů více). Stejně jako kočky domácí (zejména evropská kočka obecná), rubínová kočka se může dožít až 18 let. Stejně jako ostatní kočkovité šelmy i rubínová kočka nejraději loví v noci a přes den spí.

Jsou to samotářští lovci, kteří se díky své malé velikosti vyznačují zvláštní hbitostí, kterou využívají k lovu ptáků a hlodavců. Vrcholky stromů: rubínová kočka je obvykle sama, pokud se nerozmnožuje nebo nekojí.

Zdroj: Capture Instagram

Je snadno rozpoznatelný nejen kvůli své velikosti, ale také kvůli hnědé srsti, která mu pomáhá maskovat se mezi stromy. Jeho uši a malé nohy spolu s klamně neškodným čenichem z něj dělají snadno rozpoznatelný druh.

Hrozba

Tento malý kočičí je klasifikován jako „Téměř ohrožené (na Červeném seznamu IUCN). Obecně platí, že více důležitost k dalším partnerům v jeho lesích, jako je tygr bengálský. Nicméně, rubínová kočka je také obětí zničení jeho stanoviště a jeho ekosystém.

Výjimečná vize

Rubínová kočka zastiňuje člověka, v neposlední řadě díky svému mimořádnému zraku.. Jeho zrak je až šestkrát ostřejší a dokáže rychle vnímat pohyb hadů a predátorů, kteří by na něj mohli zaútočit.

Tento malý zvířecí se chrání svým kapacita speciální k útěku a k jeho vnímání bezkonkurenční (ve spojení s velkou obratností). Kočka rubínová je jedním z nejnepolapitelnějších druhů ve svých lesích.

Kuriozity rubínové kočky

  • Jeho vědecký název je Prionailurus rubiginosus.
  • Žije v tropických lesích Srí Lanky, Nepálu a Indie.
  • Nemají ani půl metru. Podle National Geographic jsou obvykle dlouhé 35 až 48 centimetrů a po narození se vejdou do dlaně.
  • Váží až 1,7 kilogramu, samice asi 1,4 kilogramu.
  • V příznivých klimatických podmínkách se mohou dožít až 18 let.
  • Odchov mláďat trvá asi 70 dní a v jednom vrhu mohou být až tři mláďata.
  • Loví v noci a přes den se chrání v jeskyních cejlonské džungle.
  • Svým vzhledem a velikostí jsou tak jemné, že jsou často zaměňovány za mladé domácí kočky nebo levharty.

Pokud si chcete přečíst další podobné články, doporučujeme navštívit naši kategorii Zvířata.

mm
O autorze, Michal
Jako autorka pro sklapnimobil publikuji testy osobnosti, optické iluze a další zábavné články, například o astrologii. Ráda sleduji nejnovější trendy a sdílím je s ostatními.